Boomerangs

A boomerang is a curved, usually wooden, device which is thrown. A boomerang spins as it flies through the air, and can travel long distances. A boomerang is designed to, when thrown correctly, fly in a curved path to return to the person who threw it. Not strange that a traditional warning to beginning hurlers goes:
"Remember, you are the target!"

History
Design
Functioning
Boomerangs of NLR employees
Competition
Links & References

History
Boomerang-like devices, including hunting sticks, have been used all over the world for hunting, religious and recreational activities. Their origin is still not fully clear. Research has shown that ancient tribes in Europe used special throwing axes. Also, in ancient Egypt a special type of stick was exclusively used by the pharaohs for hunting birds. However, the world famous "country of the boomerang" is Australia, where the Australian Aborigines have used both boomerangs and hunting sticks for thousands of years. Note that the word "boomerang" automatically implies it is returning; a hunting, or throwing, stick is a different thing, and the two terms should not be used interchangeably. There is little to no evidence that returning boomerangs were ever used as hunting tools.
Today, boomerangs are most often used as sporting items. There are different types of throwing contests (see below). The modern sport boomerang (often referred to as a 'boom' or 'rang', is made of Finnish hardwood, plywood, plastic or composite materials and comes in many different shapes and colors. Most sport boomerangs weigh notably less than 100 grams.

Design
De meest bekende vorm is de boemerang als een plat gebogen stuk hout (twee vleugels), maar er zijn ook boemerangs met drie of meer vleugels, en zelfs met één vleugel is mogelijk als het middelpunt verzwaard is. Over het algemeen is een boemerang licht van gewicht, en niet gevaarlijk. Een boemerang kan echter ook vrij zwaar zijn, en met een flinke snelheid terugkomen. Verlies de boemerang daarom nooit uit het oog, en doe indien nodig op tijd een stapje opzij. Een boemerang kan linkshandig of rechtshandig zijn. Wanneer een rechtshandige boemerang wordt weggegooid als een linkshandige boemerang, dan gaat de boemerang rechtuit. Als een boemerang goed gegooid wordt, zal de boemerang het eerste stukje rechtuit gaan, maar zal daarna via een cirkelvormige baan terug komen. Het is mogelijk dat de boemerang daarna een cirkelbaan andersom gaat maken, en zo een acht-figuur maakt.

Functioning
Een boemerang wordt niet vlak weggegooid, maar vrijwel rechtop staand (maar niet helemaal rechtop). Door het ronddraaien en de vooruitgaande snelheid, zal het uiteinde dat op dat moment boven is, sneller door de lucht gaan. Daarom ontstaat daar ook de grootste opwaartse druk. Deze kracht wil de boemerang laten kantelen, maar omdat de boemerang ronddraait, wordt dat omgezet in een verandering van de baan, waardoor de boemerang via een cirkelbeweging terug komt. Dat een kanteling van een roterend voorwerp wordt omgezet in een draairichting is overigens uit te proberen met een fietswiel. Als een los fietswiel aan het draaien wordt gebracht, en daarna wordt het nog maar aan één kant van de as beetgehouden, dan wil het wiel kantelen. Dat gebeurt echter niet, het wiel zal linksom of rechtsom gaan roteren afhankelijk van de draairichting van het wiel.


Top of page


Boomerangs of NLR employees

Oscar, Bart, Martijn en Edwin throwing at the same moment
The NLR boomerang test area
Oscar, Bart, Martijn and Edwin throwing at the same moment
The NLR boomerang test area...


On the NLR-NOP grounds, on a field in between the O-, I- en S-buildings (indicated by BR in picture above) or on a patch of grass near the DNW wind tunnel (when there are too many cows or sheeps on the other field...) some NLR-employees may be throwing BRs during lunch break. There you may encounter boomerangs of the following persons. (click on thumbnail to see the collection of the corresponding peron):

Naar alle boemerangs van Martijn Koolloos
Naar alle boemerangs van Oscar Kogenhop
Naar alle boemerangs van Paul Admiraal
Naar alle boemerangs van Bart Harkema
Naar alle boemerangs van Onno Stallinga
Naar alle boemerangs van Edwin Biemolt
Naar alle boemerangs van Evert Geurts
Martijn Koolloos
Oscar Kogenhop
Paul Admiraal
Bart Harkema
Onno Stallinga
Edwin Biemolt
Evert Geurts


Top of page


Wedstrijd
Long Distance
Long Distance telt meestal niet mee in het eindklassement maar wordt als afzonderlijk onderdeel gehonoreerd, tenzij de wedstrijdleiding van tevoren anders heeft beslist. Bij long distance is er een aanvulling op het veld. Men werpt de boemerang van achter een rechte lijn met een lengte van 40 meter en binnen de cirkel van 2 meter. Het midden van de lijn en het middelpunt van de cirkel komen overeen. De lijn moet flexibel worden aangebracht en kan door de werper per worp naar iedere richting worden aangepast. Voordat en zolang de boemerang in de lucht is, mag door de werper de lijn niet overschreden worden. De worp is geldig als de boemerang weer over de lijn komt (in welke richting maakt niet uit) voordat hij de grond of iets anders heeft geraakt. De score is de afstand tussen het verste punt dat de boemerang bereikt heeft, vertikaal geprojecteerd op het horizontale vlak, en het middelpunt van de cirkel. Het aantal worpen per beurt (meestal 5) en een minimum afstand (vaak 60 meter) zullen per wedstrijd van te voren worden bepaald. In het veld staan "spotters". Dit zijn de werpers die niet aan de beurt zijn en met elkaar het verste punt bepalen, waarna een nauwkeurige meting kan plaatsvinden. Bij de lijn staan 2 lijnwachters aan de uiteinden om te bepalen of de boemerang in zijn geheel en binnen de 40 meter over de lijn gaat. De scheidsrechter bepaalt wanneer iedereen klaar is zodat door de werper geworpen kan worden. Bovendien controleert de scheidsrechter of de lijn en, tijdens de worp, de betreffende helft van de 2 meter cirkel niet overschreden worden door de werper. De beste van het vastgestelde aantal worpen telt voor de einduitslag.

NLR record:
Paul Admiraal with the Typhoon Ranger. Actually, the throw was not measured, but it came very far...


Consecutive Clean Catch
Number of consecutive catches without first hitting the ground or a person / subject.

NLR records:
Martijn Koolloos with the modified Dex, 12 x, 03-05-2005
Bart Harkema with the Golfinho, 11 x, April 2005


Dutch records


Top of page


Links & References
General
Crazy Boomerang Production by Pierre Kutek(GB)
The online boomerang superstore(GB)
Colorado Boomerangs(GB)
Flying Frog Boomerang Manual(GB)
Another informative site(GB)
Algemene Boemerang Organisatie Holland (NL)
De Boemerangman (NL)
Boomeralia, Asociacion Española de Boomerangs(ES)
Swift Boomerang(F)
On-line archive of the German magazin "Bumerangwelt"(D)
Das Bumerang-Portal(D)
The Boomerang Poetry Page.(GB)

Plans
Collected by Pierre Kutek
Long Distance Boomerangs
Designed by Swift

Tuning
The Art of Weighting & Tuning Boomerangs
Master Designs
Boomerangs.com


References
  • Felix Hess, "Boomerangs, Aerodynamics and Motion," PhD-thesis, Rijksuniversiteit Groningen, 1975.
  • The standard work on the area of boomerangs. Click here to read a (Dutch) interview with Felix Hess about his doctoral research
  • Allen L. King, "Project Boomerang", AJP, Vol. 43, # 8, p. 770, Aug. 1975
  • Jearl Walker, "Boomerangs! How to Make Them and Also How They Fly," The Amateur Scientist, March 1979
  • Jearl Walker, "More on Boomerangs, Including Their Connection With the Dimpled Golf Ball," The Amateur Scientist, April 1979
  • Ger Schurink, "Thieme's vrije-tijd-serie: Boemerangs," B.V. W.J. Thieme & CIE - Zutphen, ISBN:9003970459, 1980
  • Henk Vos, "Straight Boomerang of Balsa wood and Its Physics," AJP, p. 524, Vol. 53, No. 6, June 1985
  • Michael Hanson, "The Flight of the Boomerang," TPT, Vol. 28, # 3, p. 142, March 1990


Top of page